Isnin, 27 Jun 2011

SANTAU

Maklumat Penyakit
NamaRacun Santau
KategoriRohani
PengenalanAda tiga jenis bahan utama yang selalu digunakan untuk menyediakan racun santau. Bahan-bahan ini terdiri dari benda-benda gatal (miang), bisa dan pedih.

1. Bahan Bisa boleh diperoleh daripada bahan untuk membuat racun seperti air lipan bara, bisa ular senduk, bisa ular kapak, bisa katak puyu, ubur-ubur, bisa getah ipuh, buah kacang hantu, bisa akar-akar kayu dan sebagainya.

2. Bahan Miang/Gatal diantaranya ialah sepertu miang sembilu buluh, miang tebu, miang rebung, tali guni, ulat bulu yang masih hidup. Mangsa yang terkena santau ini selalunya akan merasa gatal di tekak, manakala badannya terasa bisa.

3. Bahan Pedih (melukakan) yang menyebabkan mangsa merasa pedih apabila terkena santau. Bahan tersebut adalah kaca, mentol lampu, rambut, benang sutera, tali sabut, kuku manusia atau binatang, kelongsong telur ayam, bahan-bahan kotor daripada binatang yang telah mati seperti kulit lipas, lipan dan sebagainya.

Dalam pengalaman penulis mengubati pesakit racun santau, penulis telah bertemu dengan pesakit yang disantau dengan menggunakan bahan-bahan lain seperti bangkai tikus dan juga tuala wanita (sanitary pad) yang telah digunakan.

Santau hikmat atau lebih dikenali sebagai 'santau angin' atau 'santau seru', santau ini akan dihantar kepada mangsanya dengan menggunakan perhidmatan syaitan atau jin. Santau angin boleh dihantar ke rumah atau ke tempat kediaman menyebabkan ahli atau sebahagian mereka yang mendiami rumah tersebut terkena santau.
Jenis-jenis atau Punca Penyakit Santau ialah sejenis sihir iaitu racun yang diberi kepada mangsa melalui zahir atau melalui angin iaitu melalui pemujaan syaitan atau jin. Mangsa yang kena santau selalu dibinasakan dengan perlahan-lahan sama ada supaya dia menderita berpanjangan yang berakir dengan kematian, atau pun menemui ajalnya dalam jangka masa tertentu.

Ada 2 jenis santau:
1. Santai yang disediakan dan diberi makan kepada mangsa secara hakikat atau zahir. Kesan santau ini semata-mata bergantung kepada kekuatan dan keberkesanan bahan racun santau yang diadunkan. Walau bagaimanapun bahan itu mudah keluar melalui saluran najis seperti proses makanan biasa.

2. Santau yang disediakan daripada bahan dan kaedah tertentu yang menggunakan hikmat. Istilah hikmat di sini bermaksud santau yang dibuat disertai pemujaan syaitan dan jin. Santau jenis ini tidak mudah keluar melalui saluran najis. Ia akan kekal dalam badan selagi tidak dikeluarkan dengan cara tertentu. Mangsa santau walaupun telah diubati tetapi saki baki santau yang tinggal dalam badan akan membiak dan boleh menyebabkan mangsa berkenaan sakit semula.
SintomTanda-tanda awal seseorang itu terkena santau ialah rasa perit dan gatal pada tekak yang disertai dengan batuk. Batuk merupakan tanda yang paling lumrah bagi mereka yang terkena santau. Pada peringkat awal batuk disertai dengan pening kepala dan deman pagi dan petang. Batuk ini berlainan seperti batuk biasa. Ia merupakan batuk kering yang memanjang tanpa mengeluarkan kahak. Pesakit akan batuk pada masa-masa tertentu sahaja seperti antara pada pukul 12 tengah malam hingga 5 pagi. Pesakit juga akan merasa lesu dan deman, tidak boleh tidur malam, rasa gelisah, dan tidak berupaya berfikir seperti biasa. Kadangkala mangsa akan muntah darah. Darah yang keluar adalah akibat luka atau kerosakan mana-mana organ dalam badan dan akibat terkena bisa santau atau bahan-bahan yang melukakan. Apabila batuk sampai ketahap serius, pesakit akan muntah darah bercampur dengan nanah. Pesakit kadang-kadang akan berasa seolah-olah ada rasa busuk keluar dari saluran tekaknya. Ini terjadi akibat luka yang telah menanah dari mana-mana organ dalam badan.

Sintom atau kesan yang lain termasuk:
1. Pesakit akan berasa lenguh sendi terutama di bahagian lutut dan pinggang.
2. Berasa tidak selesa dan sering sakit kepala.
3. Kurang selera makan menyebabkan badan kurus, pucat, letih dan kurang aktif.
4. Kurang daya ingatan.
5. Berubat tabiat asal menjadi pemarah atau panas baran.
6. Sakit di bahagian tengkuk.
7. Kesan lelah atau asthma.

Bahan-bahan racun santau ini akan bergerak sedikit demi sedikit menurut pergerakan darah dan berhenti di sendi-sendi. Kemudian ia akan terus bergerak ke hujung kaki dan tangan. Sekiranya kuku seseorang itu berwarnia hitam kebiru-biruan, ini menandakan pesakit itu sudah sampai ke peringkat yang teruk. Ketika ini pesakit selalu berasa kebas di kaki dan tangan.

Bahan santau yang diperbuat daripada bahan gatal, miang dan bisa itu apabila terkena pada organ-organ tertentu boleh menybabkan bahagian-bahagian tersebut luka dan berkudis. Kuman-kuman yang ada pada kudis itu akan terus menyerang anggota badan lain sedikit demi sedikit. Kuman-kuman ini mungkin menyerang paru-paru, buah pinggang, dan anggota yang lain. Serangan pada bahagian ini menyebabkan pesakit mendapat sakit sampingan sepertu lelah, sakit buah pinggang, hati (liver) dan sebagainya.

CARA RAWATAN PERUBATAN SYIFA' AL-HIDAYAH:

1. Racun santau ini hendak dikeluarkan secara batin oleh penulis (dengan keizinan Allah s.w.t.) Pesakit perlu berjumpa dengan penulis untuk mengeluarkan racun santau daripada badan.
2. Membaca ayat-ayat Al Quran khusus untuk sakit ini serta mohon doa kepada Allah s.w.t untuk sembuh dari penyakit ini.
3. Minum air penawar dan madu lebah asli dan berdoa kepada Allah s.w.t untuk memohon sembuh dari penyakit yang dihadapi.

SENARAI BACAAN AYAT-AYAT PENAWAR UNTUK PENYAKIT RACUN SANTAU:

(Pesakit hendaklah berjumpa saya terlebih dahulu sebelum memulakan amalan-amalan ini.)

A. Amalan Minggu Pertama dan Kedua:

1. Surah Asy-Syu'araa' ayat 95 hingga 118, baca 3 kali selepas solat Magrib atau Isyak dan mohon doa kepada Allah s.w.t.
2. Surah Fussilat ayat 25 hingga 44, baca 3 kali selapas solat Subuh atau waktu pagi dan mohon doa kepada Allah s.w.t.

B. Amalan minggu ketiga dan keempat:

1. Surah Furqaan ayat 61 hingga 77, baca 3 kali selepas solat Magrib atau Isyak dan mohon doa kepada Allah s.w.t.
2. Surah Al-Mukminun ayat 105 hingga 118, baca 3 kali selapas solat Subuh atau waktu pagi dan mohon doa kepada Allah s.w.t.

C. Amalan minggu kelima dan keenam:

1. Surah Al-A'raaf ayat 136 hingga 150, baca 3 kali selepas solat Magrib atau Isyak dan mohon doa kepada Allah s.w.t.
2. Surah Yunus ayat 95 hingga 109, baca 3 kali selapas solat Subuh atau waktu pagi dan mohon doa kepada Allah s.w.t.

14 ulasan:

 1. https://alrwnaa.com/%D8%A7%D9%81%D8%B6%D9%84-%D8%AE%D8%AF%D9%85%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D8%A8%D8%AE%D9%85%D9%8A%D8%B3-%D9%85%D8%B4%D9%8A%D8%B7/

  BalasPadam
 2. إن النظافة من الأشياء المهمة جدًا والضرورية والتي لا يمكن الاستغناء عنها في أي مكان ومن هنا يتم الاستعانة بشركة متخصصة من اجل تنظيف المكان والحصول على أفضل درجات من النظافة ومن الجدير بالذكر ان شركة تنظيف هي أفضل شركة متخصصة في التنظيف وشركتنا تعمل في مجال التنظيف منذ اكثر من 19 عام مما يجعلها تمتلك الخبرة العالية والجودة والكفاءة والتميز والتفوق على باقي الشركات الأخرى ويجعل شركتنا تحتل مكانة مميزة جدًا بين باقي الشركات الأخرى.
  شركة تنظيف منازل بسراة عبيدة

  شركة تنظيف خزلنلت بسراة عبيدة

  شركة عزل اسطح بابها

  شركة تنظيف خزانات بابها

  شركة تنظيف منازل بابها

  شركة تنظيف خزانات باخد رفيدة

  شركة كشف تسربات بخميس مشيط

  شركة عزل اسطح بخميس مشيط

  شركة تنظيف خزانات بخميس مشيط

  شركة تنظيف منازل بخميس مشيط  BalasPadam
 3. إن شركتنا تقوم باستخدام مواد تنظيف عالمية صنعت خصيصًا لشركتنا وتم استيرادها من الخارج وجميع مواد التنظيف ذو رائحة مميزة وجميلة جدًا وتقوم بتنظيف المكان جيدًا وتقوم بإزالة جميع الترسبات والأوساخ بالجدران والحائط والأرضيات والحمامات ودهون المطابخ. عميلنا العزيز إن شركتنا لديها فريق كبير من العمال والفنيين المهرة والذين يتمتعون بالمهارة العالية والخبرة والكفاءة والتميز وحسن الخلق ويتمتعون أيضًا بالأمانة والصدق والقدرة على إنجاز العمل وتحمل المشاق، ومن الجدير بالذكر أن شركتنا تتميز بعمالها ومهندسيها الأفاضل. إن شركتنا تقوم بتوفير العديد من العروض المميزة والجبارة لجميع عملائها الجدد والقدامى والكثير من الخصومات الرائعة والتي تميز بها شركتنا وخصومات شركتنا تصل إلى 50% مما يجعل شركتنا هي الأولي والوحيدة بالمملكة العربية السعودية التي تهتم بالمواطنين وتوفر جميع احتياجات عملائها بسهولة جدًا وتضمن لعملائها الخدمة المميزة والسعر الرائع والبسيط الذي في متناول جميع المواطنينن.
  شركة كشف تسربات المياه بخميس مشيط

  شركة عزل خزانات بخميس مشيط

  شركة عزل اسطح بخميس مشيط

  شركة تنظيف خزانات بخميس مشيط

  شركة تنظيف بخميس مشيط

  BalasPadam